psoriasisPsoriasis is een huidaandoening die vele mensen kwelt. Smeren met zalven, lichttherapie en zelfs vakanties naar de Dode Zee behoren tot de meest gangbare behandelingen. Het grote probleem is dat de huidklachten over het algemeen binnen afzienbare tijd weer terugkomen als met deze behandelingen wordt gestopt.

De Amsterdam Kliniek past reeds geruime tijd de Psorinovo behandeling toe, vaak met spectaculaire resultaten.

Psorinovo is de merknaam voor dimethylfumaraat met vertraagde afgifte, ook wel bekend als fumaarzuur. Fumaarzuur is een stof die van nature in de cellen van het menselijk lichaam vóórkomt. Hoewel er vele theorieën over het ontstaan van psoriasis bestaan, is het laatste woord over de feitelijke oorzaak nog niet gezegd. Wel lijkt het erop dat bij mensen die psoriasis ontwikkelen, het lichaam om onduidelijke redenen niet in staat is voldoende fumaarzuur aan te maken. Hierdoor raken de huidcellen van slag en gaan deze zich abnormaal ontwikkelen. Psoriasis is hiervan het gevolg. Een andere theorie is het idee dat psoriasis een auto-immuunaandoening is waarbij het afweersysteem de huidcellen en hun normale ontwikkeling ontregelt.

Door nu volgens een bepaald protocol en gedurende een bepaalde periode Psorinovo te gebruiken, krijgen de cellen de kans hun evenwicht te hervinden en weer normale huidcellen te produceren. Het werkt tevens als een immuunmodulator en kalmeert het afweersysteem. Om het effect van Psorinovo verder te ondersteunen, worden aanvullende dieetadviezen en voedingssupplementen voorgeschreven.

Sommige psoriasispatiënten ontwikkelen gewrichtsontstekingen (artritis psoriatica). Meer dan eens merken deze patiënten dat tijdens de behandeling met Psorinovo ook deze klachten verminderden of zelfs volledig verdwijnen.

In een enkel geval blijkt psoriasis in grote mate beïnvloed te worden vanuit de voeding en kan er sprake zijn van (verborgen) voedselovergevoeligheden. De Amsterdam Kliniek is gespecialiseerd in het achterhalen van deze overgevoeligheden.

Interessant gegeven is het feit dat Psorinovo ook effectief blijkt te zijn bij de behandeling van lichen sclerosus, een huidaandoening van de geslachtsorganen die heftige jeuk en branderigheid veroorzaakt. Een meer recente ontwikkeling is het gebruik van Psorinovo bij de behandeling van multiple sclerose, een neurologische aandoening die gekenmerkt wordt door afbraak van de beschermlaag die de zenuwen omgeeft.

Overigens is de behandeling met Psorinovo feitelijk een reguliere therapie die door verrassend weinig dermatologen wordt toegepast.

 


Reacties van patiënten

Toch geen actie ondernomen, maar met de jaren werd het steeds erger, vooral in de haarrand achter mijn oren hele korsten – afschuwelijk. Ook mijn ellebogen en knieën kwamen eronder te zitten, en verder grote plekken op mijn onderbenen en op meer ongewenste plaatsen.

Op advies van de dokter ben ik naar de dermatologieafdeling van het VU-ziekenhuis in Amsterdam gegaan. Hier kreeg ik hormoonzalf voorgeschreven, maar dit hielp in de anderhalf jaar dat ik dit gebruikt heb totaal niet. Bijkomende kwaal was dat mijn huid steeds dunner werd en als ik me stootte was er onmiddellijk bloed. Een jaar hierna hadden we een mooie zomer en ben ik om de dag naar het strand gegaan en binnen een maand was ik schoon. Zon en zeewater zijn een uitkomst, maar ja, dat is maar tijdelijk en in de herfst erna was alles weer terug.

Ik kreeg ook steeds meer goedbedoelde informatie toegespeeld en een ervan was paardenmelk om te drinken en paardencrème om mee in te smeren. Dit ging aardig goed, maar helemaal ervan afkomen was niet het geval.

Mijn vrouw las in de Libelle een verhaal over de Amsterdam Kliniek en psoriasis. Ik heb de volgende dag een afspraak gemaakt (we spreken nu april 2008). Ik werd uitvoerig onderzocht en hierna ben ik met de behandeling begonnen. 

De Psorinovopillen hebben hun werk uitstekend gedaan. De bijverschijnselen, waar sommigen last van kunnen krijgen, kloppen in mijn geval ook. Ik ben tot 20 kleine tabletten gekomen, maar dat kon ik niet verdragen (diarree) en dus ben ik overleg weer teruggegaan naar 12 tabletten wat prima te doen is. Inmiddels is het dus april 2009 en ben ik geheel schoon. Mijn huid is nu bezig zijn oorspronkelijke kleur weer te krijgen. Dit proces zal nog wel een tijdje duren, maar de vorderingen zijn goed zichtbaar. Ik mag een jaar wegblijven met nog 2 maal bloedcontrole.

Ik hoop dat dit genezingsproces meer bekendheid gaat krijgen via de media of anderszins.

Met dank aan de Amsterdam Kliniek.

J. Joore, Aalsmeer

Na ziekenhuisopnames en veel smeren met diverse zalfjes en crèmes kwam de PUVA-behandeling. Ik kon daar al snel gebruik van maken. Elk jaar deed ik een PUVA-kuur en tussendoor maar smeren. Ik was dan tijdelijk weer even schoon.

In januari 2007 hoorde ik van de Psorinovobehandeling. Dat leek me wel wat en heb toen een afspraak gemaakt met dokter Boeken. Ik ben in maart 2007 begonnen met de Psorinovotabletten en in augustus was de psoriasis verdwenen. Dat is tot nu toe (maart 2009) nog steeds zo.

Ik kan niet vertellen hoe blij en gelukkig ik ben: nooit meer twee keer per week mijn hoofd insmeren en alle plekken behandelen. Een kennis met psoriasis die ik dit ook heb aangeraden heeft er inmiddels ook veel baat bij.

Ik hoop dat ik andere mensen hiermee kan helpen om tot de Psorinovobehandeling over te gaan. Voor meer informatie kunt u ook naar de website van de Vereniging Psorinovo gaan: www.psoriasistherapie.nl

Henny Hendriks, Nederhorst den Berg

Sinds enkele maanden ben ik helemaal schoon, door het gebruik van het door u voorgeschreven medicijn Psorinovo. Hierbij wil ik u dankzeggen voor uw geweldige kennis en vakmanschap.

Met vriendelijke groet,

P. Smidts, Maarssen

Nooit met blote voeten in schoenen kunnen lopen en een hand geven aan iemand behoorde eigenlijk niet meer tot de mogelijkheden en maakte dat ik er alles voor over had om er van af te komen.

Huidartsen konden niets voor mij betekenen en het siert hen dat ze dat ook eerlijk kenbaar maakte. Vele tubes zalf, lichtbehandelingen en zoutbaden later ben ik vier jaar geleden terecht gekomen in de Amsterdam Kliniek. Al mijn hoop was hierop gevestigd. De jeuk hield mij iedere nacht uit mijn slaap, mijn schilferige en met kloven versierde voeten scheurde de lakens stuk. Lopen was een drama want echt alles deed zeer. Om het nog een beetje dragelijk te maken masseerde mijn man iedere avond mijn voeten. Dan was ik even zonder jeuk.

Uiteindelijk begonnen met Psorinovo met de daarbij behorende voedingslijst. De plekken welke het eerst aangedaan waren verdwenen ook als eerste. Natuurlijk heeft het even geduurd voordat alles weg was, maar het ging in een razend tempo. Alcohol gebruik ik zelden en voor de rest houd ik mij inmiddels niet meer echt aan de voedingslijst. Soms slaan ineens bij mij de vlammen uit maar dat trekt vrij snel weer weg. Heb dan eigenlijk altijd iets met bepaalde kruiden gegeten.

Het is zeker in het begin even doorzetten wat de medicijnen betreft, maar de beloning is groot. Ja, die voetmassage is ook overgegaan maar ach, voor alles is een oplossing.

Marijke van Drunen, Koog aan de Zaan

en na alle mij bekende therapieën te hebben geprobeerd, werd ik getipt door mijn dochter die op de radio over deze behandeling had gehoord.

Met enige scepsis heb ik me verdiept in alles wat op internet beschikbaar was en heb een afspraak gemaakt bij dr. Boeken in Abcoude; ik had niets te verliezen en kon alleen maar winnen. 

Zij gaf me meteen een goed gevoel en ik ben begonnen met 1 x 30 mg per dag in een oplopend schema tot uiteindelijk 9 x 120 mg per dag. Na ½ jaar was al een duidelijke verbetering merkbaar en binnen 1 jaar was ik helemaal schoon. Dat is nog steeds het geval en ik zit nu op een afbouwschema tot het moment aanbreekt dat het weer minder gaat; dat zal dan de onderhoudsdosis worden.

Natuurlijk is het niet leuk om zoveel pillen te slikken, maar ik verdraag ze goed en als ik hier eerder over had gehoord zou ik al veel eerder met Psorinovo zijn begonnen, want het resultaat is geweldig. Ook mijn omgeving reageert vaak heel verrast dat mijn huid weer zo gaaf is. Ik kan weer met blote armen en benen lopen en kan weer donkere en zelfs zwarte kleding dragen. Kortom, ik ben heel tevreden en ben dr. Boeken zeer dankbaar.

Marijke van Kinsbergen, Amsterdam

Ik had al jaren terug gehoord over Psorinovo, een fumaarzuur dat met nauwelijks bijwerkingen tot geweldige resultaten leidde, maar geen van beide dermatologen wilde me dit voorschrijven en deden het af als een zwaar medicijn met vele bijwerkingen. En dat terwijl ze me wel zwaar giftige medicijnen als Neoral en methotrexaat hebben gegeven.

Omdat ik toch niets had te verliezen vond ik dokter Boeken via de website www.psoriasistherapie.nl (Vereniging Psorinovo). Ik startte 27 januari 2008 met slikken. Bouwde geduldig (met 30 mg per week) op tot in totaal 780 mg. Binnen een half jaar was ik,  op 2 minuscule plekjes na, helemaal van de psoriasis af. Bijwerkingen: af en toe opvliegers (teken dat het medicijn aanslaat) en als ik de pillen niet keurig na een maaltijd innam, diarree. Dat laatste is dus een verantwoordelijkheid van jezelf.

Ook heb ik het eerste half jaar me aan dieetvoorschriften gehouden die passen bij personen bij wie psoriasis zich na het 35e levensjaar openbaart - ik kreeg mijn eerste uitbarsting op mijn 32e. Langzaam ben ik verschillende producten weer gaan toevoegen, met als conclusie dat het eten/drinken bij mij gelukkig geen invloed heeft op de mate van psoriasis.

Vanaf 1 augustus ga ik heel langzaam (met 30 mg per maand) afbouwen tot het minimum dat nodig is om de rest van mijn leven mijn gave huid te behouden.

Met vriendelijke groet,

Irene Hemelaar, Amsterdam

Bij dokter Boeken behandeling gestart in 2008, veel pijn in handen en voeten en huidproblemen. Een speciale methode met een dieetadvies en een opbouw van medicijnen - dimethylfumaraat - heeft een geweldig resultaat tot gevolg gehad. Kan mijn werk weer doen en ben niet meer bekaf van de pijn in mijn gewrichten. Ook ziet mijn huid er veel gaver uit. 

Ik kijk terug op een prima samenwerking met dokter Boeken en kan ik deze methode bij mensen met deze aandoening aanbevelen.

Met vriendelijke groet,

Greet Orsel-Kos, Huizen


Veelgestelde vragen

Dit hangt van uw verzekeraar af. U dient in ieder geval een aanvullend pakket te hebben, want een basisverzekering alleen is per definitie niet voldoende. Een aantal verzekeraars vergoedt gedeeltelijk, de tijden dat alles werd vergoed zijn helaas definitief voorbij.  Dokter Boeken is lid van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG). Het is zinnig om dit te noemen wanneer u bij uw verzekeraar informeert, aangezien lidmaatschap van het MBOG een eventuele vergoeding meer waarschijnlijk maakt.

Of het medicijn Psorinovo wordt vergoed, verschilt per verzekeraar ook enorm.  Sommigen krijgen per definitie een volledige vergoeding, anderen krijgen alleen een vergoeding indient het recept door een dermatoloog wordt voorgeschreven. En er is helaas ook een categorie die niets terugkrijgt. De kosten kunnen variëren van €50,- tot €250,- per maand. 

Het resultaat van de behandeling is het meest blijvend als Psorinovo non-stop wordt doorgeslikt. Er zijn patiënten die dit niet willen en na verloop van tijd stoppen. De kans is dan aanzienlijk dat de klachten weer terugkomen. Een zeer lage onderhoudsdosis is overigens vaak voldoende om (vrijwel) klachtenvrij te blijven.

In het verleden bestond er een andere vorm van fumaarzuur die veel bijwerkingen (opvliegers, diarree) had. Dit heeft fumaarzuur in een slecht daglicht geplaatst, waardoor dermatologen nu ook niet met het veel modernere Psorinovo willen werken.

hoofdpagina  |  de praktijk  |  behandelingen  |  faq  |  artikelen  |  reacties van patiënten   |   contact  |  sitemap

Copyright © 1997-2017 Amsterdam Kliniek. Alle rechten voorbehouden. Gevestigd in Nederland.


AVIG Logo
MBOG  
 nvcg-logo
 AAAM Larger  Logo-IBCMT

 

Webdesign: BoekensMedia