AKWebOrthoMolOptimale gezondheid kan behouden blijven en een breed scala aan ziekten kunnen verbeteren of zelfs genezen door het lichaam optimale hoeveelheden nutriënten (voedingsstoffen) te verschaffen. De orthomoleculaire geneeskunde betwist de visie die de reguliere geneeskunde erop nahoudt, namelijk dat we middels ons gewone dieet voldoende vitamines, mineralen en andere stoffen naar binnen krijgen die essentieel zijn voor de gezondheid op de lange termijn.

De orthomoleculaire geneeskunde werd in eerste instantie ontwikkeld door tweevoudig Nobelprijswinnaar Linus Pauling, en berust op het in therapeutische hoeveelheden toedienen van stoffen die van nature in het lichaam voorkomen, zoals vitamines, mineralen, sporenelementen, enzymen, aminozuren, etc. Orthomoleculair bezien is het gebruik van megadoseringen (zeer hoge doseringen) vitamines zeer gangbaar. De orthomoleculaire geneeskunde gaat er namelijk vanuit dat ons lichaam aan zoveel schadelijke invloeden blootgesteld wordt (tabaksrook, milieuverontreiniging, kant-en-klare voeding, etc.) dat de hoeveelheid voedingsstoffen die we middels ons gewone dieet binnenkrijgen, niet voldoende is om de gezondheid voldoende op peil te houden.

De orthomoleculaire geneeskunde kan worden ingezet bij de behandeling van talloze ziekten, variërend van aderverkalking tot kanker. Het kan ook preventief worden ingezet als belangrijke bescherming tegen degeneratieve aandoeningen zoals slijtage en versnelde veroudering, waarmee een bijdrage aan life extension wordt geleverd.  Tevens kan de orthomoleculaire geneeskunde u helpen uw gezondheid te optimaliseren door het afweersysteem te stimuleren.

Bepaalde vitamines, zoals vitamine C, kunnen zowel oraal als intraveneus toegediend worden. Een voordeel van intraveneuze toediening is dat zeer hoge doseringen, die gebruikt worden bij de bestrijding van infecties en bij alternatieve  kankerbehandelingen, gemakkelijker kunnen worden gegeven. Een ander voordeel is dat het maagdarmkanaal wordt omzeild. Dit garandeert dat de vitamine volledig in de bloedbaan terechtkomt, zonder verlies via ontlasting of urine.

PDF-downloadbuttonDownload ME brochure   PDF-downloadbuttonDownload fibromyalgie brochure

 


Veelgestelde vragen

Dit hangt van uw verzekeraar af. U dient in ieder geval een aanvullend pakket te hebben, want een basisverzekering alleen is per definitie niet voldoende. Een aantal verzekeraars vergoedt gedeeltelijk, de tijden dat alles werd vergoed zijn helaas definitief voorbij.  Dokter Boeken is lid van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG). Het is zinnig om dit te noemen wanneer u bij uw verzekeraar informeert, aangezien lidmaatschap van het MBOG een eventuele vergoeding meer waarschijnlijk maakt.

In principe heeft uw arts gelijk. Tegenwoordig krijgen we echter middels onze voeding alleen het minimum naar binnen om onze gezondheid te handhaven. Verregaande voorbewerking heeft de kwaliteit van onze voeding aanzienlijk beperkt, zodat een normaal dieet geen garantie is. Ook worden we blootgesteld aan veel externe factoren die nadelige effecten op ons afweersysteem kunnen hebben. Daarom zijn de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden nauwelijks genoeg om een goede gezondheid te handhaven.

Dit is een bakerpraatje. In zeer uitzonderlijke gevallen kan vitamine C de vorming van nierstenen stimuleren, maar dit komt zelden voor. 

Eén van de belangrijkste functies van antioxidanten is het feit dat ze vrije radicalen blokkeren. Vrije radicalen zijn zeer agressieve moleculen die het lichaam op allerlei manieren kunnen beschadigen. Vitamine C wordt nog steeds als één van de sterkere antioxidanten beschouwd.

Ziek of gezond, iedereen zou een aantal basissupplementen moeten gebruiken. Deze hoeven echt niet duur te zijn. Daarnaast is het mogelijk om bovenop deze basissupplementen verder uit te breiden, afhankelijk van leefstijl, gezondheidstoestand en persoonlijke voorkeur.

hoofdpagina  |  de praktijk  |  behandelingen  |  faq  |  artikelen  |  reacties van patiënten   |   contact  |  sitemap

Copyright © 1997-2017 Amsterdam Kliniek. Alle rechten voorbehouden. Gevestigd in Nederland.


AVIG Logo
MBOG  
 nvcg-logo
 AAAM Larger  Logo-IBCMT

 

Webdesign: BoekensMedia