“De hooikoorts nam af en ik kon zelfs weer sinaasappels eten”

EINDELIJK WEER ROLLEBOLLEN DOOR HET GRAS.

Hoofdpijn, niesbuien, huidirritatie en constant aan het snotteren. Als dat geen allergie is! En wat doe je er tegen? Het kan jaren duren voordat je daar achter komt. En als je pech hebt, kun je er niets tegen doen. Of toch wel? “Uiteindelijk heb ik negen spuiten gehad en de klachten zijn vrijwel verdwenen.”

Gek van de jeuk werd Ineke de Wissel uit Utrecht door haar extreme eczeem. Het zat over haar hele lichaam en haar gezicht was opgezet, rood en branderig, ‘s Nachts slipe ik nooit aan één stuk door. Regelmatig stond ik onder de koude douche om de jeuk dragelijk te maken. Ineke had hooikoorts, was overgevoelig voor allerlei voedingsmiddelen en kon niet zonder problemen langs de wasmiddelen in de supermarkt lopen. Ik liep al jaren in het ziekenhuis, maar de klachten bleven. Herkenbaar? Eczeem, niesbuien en diarree stellen niet alleen jezelf voor  raadsels, maar ook artsen. Zelfs test geven niet altijd het verlossende antwoord. Volgens orthomoleculair arts dr. Lydia Boeken van de Amsterdam Kliniek komt doordat de test ontoereikend zijn. Naast allergieën bestaan er ook andere vormen van overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Deze intoleranties kunnen eventueel klachten teweegbrengen als een allergie, maar komen niet tot uiting in de klassieke methoden als krastest of bloedtest van het ziekenhuis.

 

Speciale test

Bij deze methoden worden kleine beetjes vloeistof met je huid of bloed in aanraking gebracht. Bij een allergische reactie bij een krastest  ontstaat binnen een kwartier een duidelijke irritatie van de huid. De arts “leest” de arm of rug en constateert of je allergisch bent voor die stof. Bij de bloedtest wordt gekeken naar de aanwezigheid van antistoffen in je bloed die je lichaam als reactie produceert. Zijn deze antistoffen er niet , dan is er geen sprake van een klassieke allergie. Bij een intolerantie worden echter geen antistoffen aangemaakt en die zullen dus ook nooit in je bloed worden aangetroffen, benadrukt Lydia. Bovendien reageert het lichaam van pas na 24 of zelfs 48 uur intolerant op de stof, zodat de oorzaak van de klachten moeilijk kan worden achterhaald. 

In de Amsterdam Kliniek waar haar praktijk zich bevindt, wordt daarom via een andere test de boosdoener opgespoord. "Wij kijken niet naar de aanwezigheid van antistoffen in het bloed, maar naar de reactie van bepaalde witte bloedcellen die bij de afweer betrokken zijn. Als deze cellen zich op een andere manier vervormen wanneer zij met een bepaald voedingsproduct in contact komen, is er sprake van intolerantie of overgevoeligheid. Deze intolerantie kan vervolgens met een speciale EPD-injectiekuur worden behandeld. De EPD-methode, de letters zij een afkorting van enzym-gepotentiëerde desensibilisatie, werd zo’n veertig jaar geleden door de Britse arts Len McEwen ontwikkeld. Simpel gezegd proberen we met EPD-injecties het afweersysteem bij te stellen, zodat iemand minder gevoelig voor wordt voor de stoffen waar hij nu overgevoelig op reageert, legt Lydia uit. We injecteren een cocktail van allergenen en een enzym net onder de huid in de onderarm. Het mengsel stimuleert de cellen die immuunreacties dempen. Het voorkomt dus dat het lichaam in actie komt tegen deze ongevaarlijke stoffen. Op den duur leert het lichaam de “overspannen” reactie af en zal de stoffen waarvoor het intolerant of overgevoelig is weer gaan accepteren. De allergische reactie blijft vaak dan  permanent uit. De methode is succesvol. Maar liefst tachtig procent geneest geheel of gedeeltelijk van hun allergie of intolerantie. In het ergste geval blijft de allergie of intolerantie bestaan."

Willem Klaassen (25) uit Eindhoven kan hierover meepraten. Al van kinds af heeft hij last van eczeem en astma. Toen de kinderarts ontdekte dat ik allergisch was voor onder andere koemelk, stapte mijn moeder over op sojamelk. Het ging een stuk beter. Tot acht jaar geleden. Ineens was de jeuk terug, was mijn huid schilferig, rood gevlekt en her en der zelfs kapot. Ik liep weer het ziekenhuis in, ziekenhuis uit en probeerde van alles wat ik maar kon bedenken van zalfjes tot een paragnost. Niets hielp. Zijn tante kwam naar aanleiding van een documentaire op de televisie met het telefoonnummer van de Amsterdam kliniek aanzetten. 

Willem: “Ik had niets te verliezen”. Na een uitgebreid onderzoek en wat test ben ik gestart met EPD-injecties. Na de derde spuit, ongeveer een half jaar nadat ik was begonnen, merkte ik langzaamaan verbetering. Uiteindelijk heb ik negen spuiten gehad en zijn de klachten vrijwel verdwenen. Genezen ben ik niet, maar ik heb mijn allergieën sterk onder controle.

 

Lichamelijke conditie

De EPD-methode maakt gebruik van een mengsel van allergenen, waardoor behandeling van meerdere overgevoeligheden tegelijker tijd mogelijk is. Zo zijn er mengsels voor voedingsmiddelen, chemische stoffen, inhalatie-overgevoeligheden (hooikoorts) en wasmiddelen. Dankzij de grote reikwijdte van de allergenen is er sprake van een domino-effect en worden veel meer producten “gedekt” dan er feitelijk in de cocktail zitten. Ben je voor meerdere groepen intolerant, dan krijg je ook meerdere mengsels toegediend.

Volgens Lydia is EPD alleen niet zo geschikt voor kinderen jonger dan drie jaar en zwangere vrouwen. "Jonge kinderen zijn nog volop bezig hun afweersysteem te ontwikkelen en te verfijnen. In veel gevallen lossen zij zelfs eventuele “fouten” op. Pas als duidelijk blijkt dat ze daarbij hulp nodig hebben, grijpen wij in. Het is niet zo dat EPD voor en baby’s en kleuters gevaarlijk is. Er zijn collega’s die ze wel behandelen. EPD-behandelingen tijdens de zwangerschap raad ik af. Niet omdat bewezen is dat het schadelijk is, maar meer omdat niet bewezen is dat het onschadelijk is. De EPD-behandeling is meer dan alleen een spuitje halen. De voorbereiding moet je serieus aanpakken. Zo moet je voor de behandeling “triggers” als voedingsmiddelen en chemicaliën die de reactie uitlokken, vermijden. Je lichamelijke conditie moet goed zijn; stress, verkoudheid en teveel aan vitamine C remmen de werking van de EPD-behandeling. Ook de nazorg is belangrijk. Zo loopt de desensibilisatie voor een honden-en kattenallergie de kans te mislukken als je direct na de behandeling in aanraking komt met het huisdier. Direct na de injectie tegen notenallergie twee zakken pinda’s wegwerken, is ook niet handig. Bij overgevoeligheid voor pollen is dit moeilijker. Je kunt nu eenmaal niet een paar dagen stoppen met ademhalen. Juist in de periode van de injectie is je afweersysteem extra gevoelig en kwetsbaar, vandaar dat iemand met hooikoorts nooit in de hooikoortsperiode behandeld mag worden."

De tweede en derde injectie volgen met een tussentijd van zes tot acht weken en de volgende behandelingen hebben een steeds langere tussenpoos. Lydia: "Voor en optimaal resultaat zijn minimal zes behandelingen nodig. Soms voelt iemand al eerder resultaat, maar om te voorkomen dat de klachten terugkomen is het net als bij antibiotica verstandig de kuur helemaal af te maken."

 

Ook voor extreme gevallen

De methode kan ook worden toegepast bij mensen die zo allergisch reageren dat dit zelfs levensbedreigend kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan extreme notenallergie. Voor hen is de behandeling met injecties absoluut niet mogelijk omdat die simpelweg te gevaarlijk is. Een goed alternatief is de cupbehandeling. Het bovenste laagje van de huid wordt op een klein stukje van de arm weg gekrabd zodat een schaafwondje ontstaat. Hieroverheen plakt de arts een plastic cupje. Via een opening wordt een kleine hoeveelheid van de cocktail gespoten. Op die manier “lekt” de vloeistof heel langzaam in de huid dus in het lichaam. Mochten er toch ernstige reacties optreden, kan de cup verwijderd worden en de vloeistof  van de arm worden afgeveegd. De cupbehandeling wordtt uit voorzorg altijd onder bescherming van een korte kuur prednison gedaan. Ook Ineke uit Utrecht kwam naar lang zoeken naar en oplossing voor haar eczeem en jeuk terecht bij de EPD-methode. "We zijn heel voorzichtig met de EPD-cupbehandeling begonnen. Gezien mijn extreme reacties waren injecties niet verantwoord. Langzaam maar zeker ging het steeds beter met me. De hooikoorts verminderde, ik kon steeds beter tegen wasmiddelen en zelfs weer sinaasappels eten. Ik ben al meer dan drie jaar onder behandeling maar dat geduld kan ik opbrengen. Het resultaat is er zeker naar. De EPD-behandelingen zijn niet goedkoop, maar gelukkig kreeg ik financiële hulp van een lieve vriendin."

hoofdpagina  |  de praktijk  |  behandelingen  |  faq  |  artikelen  |  reacties van patiënten   |   contact  |  sitemap

Copyright © 1997-2017 Amsterdam Kliniek. Alle rechten voorbehouden. Gevestigd in Nederland.


AVIG Logo
MBOG  
 nvcg-logo
 AAAM Larger  Logo-IBCMT

 

Webdesign: BoekensMedia