iStock 000040326572 ALLERGYVeel klachten kunnen feitelijk veroorzaakt worden door voedselovergevoeligheden (allergieën en intoleranties), maar in hun algemeenheid niet als zodanig worden herkend. Zelfs luchtwegproblemen (astma, chronische verkoudheid) kunnen het gevolg van een overgevoeligheid op één of meerdere voedingsmiddelen zijn. 

Over het algemeen lijkt de reguliere geneeskunde zich niet bewust van het feit dat de volgende aandoeningen door voedselovergevoeligheden gestimuleerd of veroorzaakt kunnen worden: 

 • Chronisch vermoeidheidssyndroom (ME)
 • Spier- en gewrichtsklachten (reumatoide artritis, fibromyalgie, algemene pijn) 
 • Maagdarmaandoeningen (misselijkheid, zuurbranden, maagslijmvliesontsteking, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, obstipatie, spastische dikke darm, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa) 
 • Huidklachten (jeuk, eczeem, acne bij volwassenen, netelroos) 
 • Migraine en andere vormen van hoofdpijn
 • Overgewicht
 • Luchtwegaandoeningen (astma, bijholteproblemen, hooikoorts) 
 • Hartaandoeningen (hartkloppingen, overslagen)
 • Urinewegklachten (bedplassen, frequent urineren) 
 • Psychische klachten (angst, depressiviteit, gedragsstoornissen, hyperactiviteit/ADHD, nervositeit, slapeloosheid)
 • Neurologische aandoeningen (duizeligheid, mutiple sclerose, epilepsie, ziekte van Ménière, oorsuizen) 
 • Hypoglycemie
 • Premenstrueel syndroom
 • Candida
 • Overige

PDF-downloadbutton Download allergieën brochure  PDF-downloadbutton Download ME brochure   PDF-downloadbutton Download fibromyalgie brochure

 


Reacties van patiënten

Na 3 maanden op dieet te zijn geweest heb ik dingen weer uitgeprobeerd, maar het bleek dat alle producten waar ik allergisch voor was, allergisch voor was gebleven. Ik heb daar verder niets meer aan gedaan, omdat ik goede vervangende producten had gevonden.

Een ander verhaal was de hypoglycemie. Helemaal onder controle zal ik het nooit krijgen, maar er is nu beter mee te leven. Het is alleen jammer dat het zo lang heeft geduurd voordat ik hierachter ben gekomen en dat er geen andere arts op dit idee was gekomen, terwijl ik al die jaren heb geroepen dat ik het idee had dat het aan het eten lag.

Ik wens u nog heel veel success met het goede werk en mocht het toch niet lukken, dan hoop ik dat ik weer een beroep op u mag doen.

Trudy Lieshout, Hoorn 

Ik eet gewoon weer alles en dat gaat perfect.

Een vreemde maar goede bijkomstigheid van het dieet is dat ik helemaal geen behoefte meer heb om te overeten, iets wat ik vroeger wel de neiging had om te doen. Sterker nog: soms moet ik mezelf eraan herinneren dat ik moet eten! Mijn vingers zijn nog wat stijf, maar het gaat steeds beter. Nogmaals bedankt.

Sandra Guntley, Dordrecht

De huisarts adviseerde een andere anticonceptiepil. Dit verergerde de klachten. Ook stoppen met de pil hielp niet. Ik besloot te accepteren dat dit bij mij hoorde, nam pijnbestrijders in na de aanval.

Echter, de afgelopen jaren kreeg ik daarnaast ook last van allerlei vage klachten: moeheid, die ik in mijn hele lichaam voelde; stijfheid in mijn benen als ik ’s ochtends opstond en een gezwollen gezicht na het slapen. Ik had het gevoel dat ik in ‘mijn ritme’ moest blijven. Op tijd naar bed ! Ik voelde me soms een bejaarde van 33 ! Toen ik rond oktober 2004 ook momenten kreeg waarop ik heel wazig ging zien, ben ik pas echt goed geschrokken. Mijn ogen probeerden te focussen: mijn beeld leek dichtbij, dan weer ver weg. Ik was ook vaker duizelig.

Na een zware dag heb ik toen de Amsterdam Kliniek opgebeld. Arts Lydia Boeken maakte meteen tijd voor me. Het was fijn dat er serieus naar je geluisterd werd. Omdat de klachten wel te behandelen leken, kon ik een afspraak maken voor een intake. Ik kreeg voorafgaande een uitgebreide anamneselijst toegestuurd. Bij het aankruisen van de klachten dacht ik nog: “O , jee, ik stel me aan, ik heb te weinig kruisjes!“.

Er vond een uitgebreide intake plaats. De vragen uit de anamnese werden besproken en er werd lichamelijk onderzoek gedaan. Mijn bloeddruk bleek aan de hoge kant. Tijdens een volgend consult werd een glucosetolerantietest en een neutrofielentest afgenomen. Het bleek dat mijn klachten sterk verband hielden met een sterk wisselende bloedsuikerspiegel (hypoglycemie). Bovendien reageerde mijn bloed niet goed op diverse alledaagse voedingsproducten, zoals bijv. gist en thee. Ik moest me aan voedingsmaatregelen houden, die voorkwamen dat de bloedsuikerspiegel teveel belast wordt. Een dieet rijk aan samengestelde koolhydraten, weinig suikers en verzadigde vetten. Ook koffie moest vermeden worden. Daarnaast moest ik me houden aan de dieetvoorschriften uit de neutrofielentest. Ik kreeg aanvullende vitaminen en mineralen.

Vol goede moed besloot ik de maandag na het gesprek meteen met het dieet te beginnen. Die week was een verschrikking!!! Ik heb me nog nooit zo beroerd gevoeld. Maar ik heb volgehouden. Tijdens mijn menstruatie had ik wel hoofdpijn, maar geen migraine meer. Ik ging me ook steeds fitter voelen. Na de maandelijkse controle op de Amsterdam Kliniek waren er minder klachten! Deze ontwikkeling zette zich voort! Na de derde controle al kon de behandeling worden stopgezet. Ik had mijn energie terug en de migraine was helemaal weg!

Nu, oktober 2005 is dat nog steeds zo ! Ik let nog steeds op mijn voeding, dat wel, maar ik ben ontzettend blij dat ik de stap heb genomen naar de Amsterdam Kliniek te gaan! Ik kan het iedereen, die zich in mijn verhaal kan herkennen, van harte aanbevelen!

Ine van Vuuren, Amsterdam 

Ei gebruik ik wel indien het verwerkt is in producten, maar niet puur. Melk gebruik ik alleen indien het in een situatie lastig is om het niet te nemen. Bij ei en melk krijg ik ook bijna geen reacties.

De allergische reacties rondom de ogen zijn al bijna een jaar niet meer teruggeweest! Hierbij wil ik u bijzonder bedanken voor uw behandeling en ben zeer tevreden over het resultaat.

Gerda de Hen, Ugchelen - ECZEEM

ik kan nog steeds niet goed tegen gist, druiven en een aantal groenten en kruiden, en suiker beperkt ik tot een minimum. Verder gaat alles goed, en hoewel ik niet alles kan eten vind ik het niet onoverkomelijk, dus ik hoef voorlopig ook geen behandeling voor eventuele bijschaving van het dieet. Ik wil wel nog even zeggen dat het dieet me heel veel geholpen heeft en bij deze dus bedankt!

Pauline Teunissen, Amsterdam

Nu heb ik drie maanden dieet achter de rug, daarbij veel vitaminen geslikt en ik ben compleet verrast over wat er gebeurde.

De fitheid noem ik als eerste; ik voel me ‘s morgens zoveel fitter, heerlijk. Het lijkt alsof ik ook een beter dagritme gekregen heb met beter slapen. Wat me nog meer opvalt, is dat ik niet meer moe ben na het warme eten.

Dan maakt mijn huid veel minder schilfers aan wat  ik ervaar als bijzonder.

Als derde punt, en dat is een vreemde ervaring: ik ben een beetje af van het de hele dag door willen eten. Dat voelt rustiger. Het is echt opmerkelijk dat ik op zoveel fronten zulke onverwachte verbetering ondervind.

Maar ik ben ook verrast door de zorgvuldige en plezierige behandelingen in de Amsterdam Kliniek. Geen lange wachttijden, snelle reactie op een voorgelegd probleem en ruimte voor je eigen mening.

Lydia bedankt!

Det Materman, Hall

Na slechts enkele maanden dieet verbeterde er bij mij al zoveel en heb ik nu de zekerheid dat ik nooit meer voor mijn MS in het ziekenhuis opgenomen hoef te worden. Ik heb het nu zelf in de hand.

Joke de Jong, Leusden

Na weer eens een slapeloze nacht van de jeuk kwam ik zoekend op het internet bij de Amsterdam Kliniek uit. Na een uitvoerig intakegesprek wezen bijna al mijn klachten richting voedselintolerantie (jeuk, buikpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, snel dalende suikerspiegel). Half december 2005 kreeg ik de uitslag van het bloedonderzoek en moest ik een datum prikken voor het starten van een streng dieet. 

Eerst nog maar even goed de feestdagen gevierd en op 6 januari ben ik begonnen. De eerste 2 weken waren enorm afzien, je voelt je aardig beroerd en hebt behoefte aan allerlei “verboden” producten. Echter weer 2 weken later begon ik me ineens heel goed te voelen: geen jeuk meer, veel energie, de buikpijn werd minder en de schommelingen in mijn bloedsuikerspiegel verdwenen. Vanaf dat moment was het niet moeilijk meer het dieet vol te houden.

Uiteindelijk gingen de 3 maanden snel voorbij. De opbouw is goed gegaan en nu na 6 maanden eet ik bijna alles weer. Ik voel me nog steeds prima en de jeukklachten zijn nooit meer teruggekomen.

Ik ben dus ook nog steeds heel blij dat ik bij de Amsterdam Kliniek terecht ben gekomen en hoop dat veel mensen met soortgelijke klachten voor een goede behandeling bij hun terecht kunnen - en mocht het ooit weer nodig zijn, dan zou ik zo weer een dieet van 3 maanden willen volgen.

Hedwig Hettinga, Groningen

Eén ding is tot nu toe niet goed gegaan en dat is pure sojamelk, maar als het in een product verwerkt is (zoals ketjap) gaat het wel goed. Het kan Joyce soms niet snel genoeg gaan, maar we blijven bij één product per dag. Haar eczeem wordt nog steeds minder en ze krijgt hele leuke reacties over haar gezicht dat er nu zo gaaf uitziet. We zijn echt superblij dat we deze stap genomen hebben. We houden u nog op de hoogte. Veel dank voor u en uw personeel.

Groetjes,

Janine Wasch, moeder van Joyce (14 jaar), Woudenberg 

Sommige klachten had ik al meer dan zo’n tien jaar, andere klachten zijn er in de loop van jaren bijgekomen. De klachten die ik had liepen uiteen van enorme vermoeidheid, veel zware hoofdpijn, uitslag in mijn gezicht, uitblijvende menstruatie, toename in gewicht, duizeligheid en flauwte tot een slechte stoelgang.

In november 2006 heb ik bij u in de praktijk een verlengde glucosetolerantietest gedaan. Al snel werd duidelijk dat ik hypoglycemie had. Door geen suikers of suikervervangers en enkelvoudige koolhydraten te eten, kwam ik al snel van diverse klachten af. Naast deze test heb ik ook mijn bloed laten onderzoeken op intolerantie van een grote lijst voedingsmiddelen. Het resultaat was best schokkend. Ik mocht ineens geen brood meer eten, geen zuivel meer en ook diverse groentes, vlees en vis vielen af. Ik kreeg een dieet waar ik me drie maanden aan moest houden. Ik heb in die tijd zelf brood moeten bakken, omdat geen enkele winkel brood verkocht zonder de voor mij verboden ingrediënten. Ik denk dat ik pas na ruim een maand een enigszins te eten brood kon bakken!

Maar vanaf het moment dat ik de verboden producten niet meer at, ging het steeds beter met mij. Na drie maanden mocht ik telkens weer wat producten toevoegen, totdat ik alles weer mocht. Dat ging eigenlijk prima. Maar ik was er nog niet helemaal. In de maanden dat ik niet meer onder behandeling was, ging ik telkens nog vooruit. En sinds anderhalve maand kan ik zeggen dat ik me weer helemaal top voel. Heb niet of nauwelijks terugvallen en al mijn klachten behoren tot de verleden tijd. Ook heeft het even geduurd en het was niet gemakkelijk. Maar ik kan zeggen dat ik na ruim tien jaar weer helemaal klachtenvrij ben. Daar heb ik het zware dieet meer dan voor overgehad.

Ik wil u dan ook enorm bedanken voor de hulp om weer gezond te worden. En ik hoop dat u nog veel mensen van de diverse, soms hele vage klachten af kunt helpen.

Ik ben blij dat ik bij de Amsterdam Kliniek terecht ben gekomen. Ik had nooit verwacht dat ik van al mijn klachten af zou komen.

Bedankt en met vriendelijke groet,

Martine Zoetmulder, Hoofddorp

Ik had zelf een vaag vermoeden dat het aan mijn eetpatroon kon liggen, maar kon er geen vinger achter krijgen. Via internet vond ik uw site en besloot naar u toe te komen, omdat ik me in het verhaal over fibromyalgie en voeding erg kon herkennen.

Na het doen van een voedselintolerantietest ben ik aan een dieet begonnen. Het was heel zwaar, maar tot mijn grote verrassing begon ik vele overtollige kilo’s kwijt te raken en dat stimuleerde enorm. Al gauw merkte ik dat de klachten waarvoor ik was gekomen verminderden en na 3 maanden was alles weg behalve mijn gewrichtsklachten. En daar ging het in eerste instantie om. Het was wel minder dan in het begin, maar weg waren ze zeker niet.

Voorzichtig begon ik na 3 maanden weer producten in te voeren, wat wel een beetje eng was. Van een aantal producten voel ik nu,in tegenstelling tot vroeger, heel duidelijk dat ze niet goed vallen. Maar ik kan ze tot op heden goed missen. Opvallend is dat ik nu ook duidelijk een verbetering in mijn gewrichtsklachten voel en me veel beter kan bewegen. Ik doe nu zelfs Nordic Walking! Niet per se altijd zonder pijn, maar ik ben er wel bij: daar was een jaar geleden geen sprake van.

Met deze verworvenheden ben ik heel blij en dat is een stimulans om mijn Bourgondische leefpatroon te laten voor wat het was en goed naar mijn lichaam te blijven luisteren.

Joke Lindeboom, Winterswijk

Geen enkele jeuk meer en ik zit vol energie. Iets wat ik in jaren niet meer heb kunnen zeggen. Behandelingen door de huisarts en dermatologen hielpen soms even, maar nooit zonder blijvend resultaat.

We zijn nu 4 maanden verder en ik heb er het volste vertrouwen in dat het goed blijft gaan. Ik heb zelfs veel minder last van mijn COPD.

De behandelingen in jullie kliniek waren tot volle tevredenheid. Nooit wachttijden, altijd vriendelijk personeel etc.

Ik heb jullie inmiddels bij een kennis met ongeveer dezelfde klachten aanbevolen!

Met vriendelijke groet,

Hans Valkenburg, Arnhem


Veelgestelde vragen 

Dit hangt van uw verzekeraar af. U dient in ieder geval een aanvullend pakket te hebben, want een basisverzekering alleen is per definitie niet voldoende. Een aantal verzekeraars vergoedt gedeeltelijk, de tijden dat alles werd vergoed zijn helaas definitief voorbij.  Dokter Boeken is lid van de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG). Het is zinnig om dit te noemen wanneer u bij uw verzekeraar informeert, aangezien lidmaatschap van het MBOG een eventuele vergoeding meer waarschijnlijk maakt.

Nee, intoleranties of verborgen voedselovergevoeligheden zijn met gewoon bloedonderzoek niet aantoonbaar.

Nee. Een dieet is een tijdelijk iets. Indien allergieën of intoleranties tijdens de dieetfase niet vanzelf overgaan, kan er altijd nog voor een behandeling worden gekozen.

Dit is niet waar. Veel mensen ervaren binnen de eerste 6 maanden al een verbetering, sommigen zelfs al na enkele dagen. 

Dit is niet waar. Al deze diëten, hoe beperkend ook, zijn en blijven algemene diëten. De Amsterdam Kliniek gebruikt een op maat gesneden dieetadvies dat gebaseerd is op een persoonlijke testuitslag.

Veel mensen met atopische aandoeningen, zoals eczeem, blijken verborgen voedselovergevoeligheden te hebben. Zodra de producten die de klachten veroorzaken achterhaald zijn en het dieet hierop is aangepast, kunnen zich dramatische verbeteringen voordoen. Dus zelfs bij atopische aandoeningen is het zinnig om voedselintoleranties op te sporen.

hoofdpagina  |  de praktijk  |  behandelingen  |  faq  |  artikelen  |  reacties van patiënten   |   contact  |  sitemap

Copyright © 1997-2017 Amsterdam Kliniek. Alle rechten voorbehouden. Gevestigd in Nederland.


AVIG Logo
MBOG  
 nvcg-logo
 AAAM Larger  Logo-IBCMT

 

Webdesign: BoekensMedia